سورئالیسم

نقاشی سورئال

سورئالیسم
هنر نقاشی
چکیده این جنبش در اواسط دهه 1920 میلادی در فرانسه آغاز شد. سورئالیسم از جنبشی که پیش از آن در سوئیس ایجاد شده بود و دادائیسم نامیده می شد متولد شد. سورئالیسم در دهه 1930 به اوج خود رسید.

سورئالیسم

فراواقع‌گرایی یا سوررئالیسم یکی از جنبش‌های هنری قرن بیستم است. سورئالیسم به معنی گرایش به ماورای واقعیت یا واقعیت برتر است.
زمانی که دادائیسم در حال از بین رفتن بود، پیروان آن به دور آندره برتون که خود نیز زمانی از دادائیست‌ها بود، گرد آمدند و طرح مکتب جدیدی را پی ریزی کردند و سورئالیسم (فراواقع گرا) به صورت جنبشی فلسفی آغاز شد، بر این باور که راه یافتن حقیقت از مسیر تفکرمنطقی نیست بلکه از میان ذهن ناخودآگاه و رویاها گذر می کند. این جنبش بسیاری از هنرمندان، شاعران و نویسندگانی که نظرهایشان را در کارهایشان بیان می کردند جذب خود کرد.
هنرمندان سورئالیست از ضمیر ناخودآگاه به مثابه ابزاری برای گشودن تخیل قفل شده بشر استفاده کردند.
آنها نه تنها بر خلاف جهت عقل گرایی و واقع بینی حرکت کردند، بلکه عقل گرایی را موجب سرکوب تخیل گرایی می دانستند.

ظهور سوررئالیسم زمانی بود که نظریه‌های فروید روانکاو اتریشی درباره ناخودآگاه و رویا و واپس‌زدگی (سرکوب)، فرهیختگان اروپا را به خود مشغول کرده بود.
آندره برتون و لویی آراگون که هر دو پزشک بیماری‌های روانی بودند از تحقیق‌های فروید الهام گرفتند و پایه مکتب جدید خود را بر فعالیت ضمیر ناخودٱگاه بنا نهادند.
آندره برتون بر این عقیده بود، ذهن ناخودآگاه که خود عامل بروز خواب و رویاست منبع و منشا خلاقیت هنری است. وی همیشه خواستار این بود که سورئالیسم جنبشی انقلابی شود که بتواند اذهان را از بند عقل و استدلال گرایی رها سازد. آندره برتون سبک سورئالیسم را حالت خودکار روانی تعریف کرد؛ که توسط آن شخص می تواند حالات درونی خود را به صورت شفاهی، به صورت کلمات و یا هر حالت دیگری ابراز کند.
آنچه که برتون توضیح می دهد این است که هنرمند از حیطه عقل گرایی و استدلال عبور کرده و دسترسی به ناخودآگاه پیدا می کند.
به طور کلی هدف در سورئالیسم آزاد سازی فکر و زبان و ذهن بوده است.

ویژگی های سورئالیسم

سورئالیسم بخش ناخودآگاه ذهن را می کاود. آثار هنری مربوط به این جنبش اغلب حس اندکی ایجاد می کرد زیرا معمولاً در تلاش بود یک رویا و یا افکار تصادفی را به تصویر بکشد.
سوررئالیسم رویا و واقعیت را باهم تلفیق می کند
سوررئالیست‌ها معتقد بودند هنر در غیبت عقلانیت آفریده می‌شود و اثر هنری را الهامی از صورت‌های عالم مثال، درون و یا برآمده از سروش غیبی می‌دانستند، اما این الهام را برآمده از ضمیر ناخودآگاه انسان می‌دانند که موجب خلاقیت در اثر هنری می‌شود.

نقاشی سورئال

نقاشی سورئالیست بر دو نوع است:
در نوع اول که دالی آن را اشیای رویایی نقاشی شده با دست می نامید از اسلوب هایی سنتی چون واقع نمایی برای نمایش دنیای آشفته، وهم آمیز و رویایی استفاده می شود. دور نماهای خیالی که در آن چیزهای غیر متجانس در کنار هم قرار گرفته اند، پاره های تشریح شده موجودات که به صورت پدیده هایی غریب از نو به ترکیب در آمده اند، دستگاه ها و ساختارهای صنعتی، موجودات شبیه هیولا و تصویرهایی آشفته از این  قبیل ، در این نقاشی ها به چشم می خوردند. (برای مثال به آثار دالی و و تانگی میتوان اشاره کرد)

در
نوع دوم که به نوآوری فنی استوار است خط ها و شکل های رنگی تحت تاثیر انگیزش های درونی به گونه ای ترکیب می شوند که تصویرهای ذهنی را تداعی می کنند. این دسته از نقاشان سورئالیست گه گاه ، روند خودکاری را به مدد اسلوب های تکه چسبانی، نقش برگردانی ، مالش کاری، مهرزنی و غیره به انجام می رسانند و نتیجه کار غالبا نزدیک به نقاشی انتزاعی است. (برای مثال به آثار میرو و ماسون می توان اشاره کرد)


تاثیر طبیعت در آثار سورئالیسم

طبیعت نیز عامل مهمی در مضمون بسیاری از آثار هنرمندان سورئالیست دارد.
برای مثال ماکس ارنست به وفور از پرنده در آثارش استفاده می کند،
در حالیکه سالوادور دالی گاها به نقاشی از حشرات و یا اشیاء دیگری چون تخم مرغ می پردازد،
و یا خوان میرو از فرم های جاندار غیر معمول استفاده می کند.


هنرمندان معروف مکتب سورئالیسم

آندره برتون ۱۹۶۶-۱۸۹۶ Andre Breton
خوان میرو ۱۹۳۳-۱۸۹۳ Joan Miro
سالوادور دالی ۱۹۸۹-۱۹۰۴ Salvador Dali
رنه ماگریت ۱۹۶۷-۱۸۹۸ Rene Magritte
ماکس ارنست ۱۹۷۶-۱۸۹۱ Max Ernst
جورجو د کریکو ۱۸۸۸-۱۹۷۸ Giorgio de Chirico
مرت اوپنهایم ۱۹۸۵-۱۹۱۳ Meret Oppenheim
فریدا کالو ۱۹۵۴-۱۹۰۷ Frida Kahlo
آندره ماسون ۱۸۹۶–۱۹۸۷ André Masson
ایو تانگی ۱۹۵۵-۱۹۰۰ Yves Tanguy
آلبرتو جاکومتی ۱۹۰۱-۱۹۶۶ Alberto Giacometti
مارسل دوشام ۱۸۸۷-۱۹۶۸ Marcel Duchamp

آثار معروف سورئال










انواع سبک نقاشی | سورئالیسم چیست | مکتب سورئالیسم | جنبش سورئالیسم | سبک سورئالیسم | سورئالیست | سورئال | سورئالیسم | سورئالیسم در نقاشی | سبک هنری سورئال | نقاشیهای سورئال | فراواقعگرایی | نقاشان سورئالیست | surrealism